BACK GARDEN HOUSE

BACK GARDEN HOUSE

REHABILITATION OF A FAMILY CITY HOUSE WITH BACK GARDEN IN THE  HISTORIC QUARTER OF SANTIAGO DE COMPOSTELA.  2006-2007.

A very long and narrow plot, and the very restricted legislation make the search of the light the aim of this project.

We are publishing this new post about this house, ended some years ago, because we have recently visited it again in order to take some new pictures.

When we commissioned the project we founded an original building with 8 m deep dividing walls made of stone. They had been added a number of sheds and ancillary buildings of very poor quality.

The legislation allowed a 12 m deep building, to which we could add an annex 20 sqm building.

Our proposal was then demolish everything that was needless and preserve the original building, adding 4 meters to reach the allowed 12 meters deep, including the same features (wooden structure supported on load perimeter walls) and also preserving the central position of the stairs. Thus, a distribution of two rooms each floor was generated.

The annex building is located 4 meters away from the main house, so a courtyard is generated filling the dining and kitchen with light. The glazing corridor to the annex building have some soft stairs to overcome the height difference between the orchard and the main house, so the living room is directly vinculated to the back garden. The annex building has a green roof, so from the main bedroom, which is located in the first floor, you can see a continuous with the vegetation around.

The facade is preserved. We replaced the aluminium windows for wooden ones.

rehabilitacion casa santiago fachada carpinterias azules

rehabilitacion casa santiago fachada carpinterias azules

rehabilitacion casa santiago esquema

rehabilitacion casa santiago fachada carpinterias azules

 

The masonry stone ground floor dividing wall is seen throughout the circulation area.

A big sliding door joins the room in the ground floor with the access area.

rehabilitacion casa santiago muro de piedra mamposteria vista interior puerta corredera

The kitchen dinning is the heart of the house, communicating all the rooms and the stairs. The kitchen is solved with U-shaped base cabinets in grey, with a white worktop flying towards the circulation area forming a bar solution. The high cabinets are situated in the dinning, with custom made white doors hiding the refrigerator, microwave, etc.

The upper floor is separated 40 cm. from the stairs, leaving a gap over which there is a skylight, so you can see the sky while you use the sink.

rehabilitacion casa santiago estructura madera barra silestone blanco mesa comedor

rehabilitacion casa santiago estructura madera barra silestone blanco

rehabilitacion casa santiago barra silestone blanco detalle escaleras vidrio lacobel blanco

rehabilitacion casa santiago detalle taburete rojo barra

rehabilitacion casa santiago detalle mueble blanco cocina

The dining room overlooks the courtyard through a blue lacquered aluminum window.

A stepped corridor leads to the living room, which is connected with the garden at the same level.

rehabilitacion casa santiago patio madera exterior cocina escalones

rehabilitacion casa santiago patio madera exterior

rehabilitacion casa santiago salón ventanal huerta

rehabilitacion casa santiago salón ventanal huerta

In the garden, the first zone is paved with the same wood that covers the facade, and it is separated from the neighbour by a white wall on which rests a furniture piece that hosts a worktop with marble sink recovered from the original building, and then goes down to become a bench.


rehabilitacion casa santiago huerta zona estar madera exterior banco

rehabilitacion casa santiago huerta zona estar madera exterior banco encimera gresite blanco

rehabilitacion casa santiago huerta fachada trasera

 

The stairs are divided into three sections, the first two drive up to the first floor and beneath them lies a toilet and a small storage. The steps are made of eucalyptus wood. The third tranche goes up to the attic and is steeper than the other two. It is solved with a single central wood stringer. The stairs are closed with vertical steel bars.

backa garden house draw stair constructive detail courtyard rehabilitation stone wood

rehabilitacion casa santiago escaleras madera barras acero cocina

rehabilitacion casa santiago escaleras madera barras acero

rehabilitacion casa santiago escaleras madera barras acero

rehabilitacion casa santiago detalle escaleras zanca madera soporte acero

rehabilitacion casa santiago detalle escaleras zanca madera soporte acero

bajo cubierta madera barandilla acero

The first floor is distributed with two bedrooms and two bathrooms aside to the stairs, because all the facilities go up by a double wall behind them. Some narrow windows with translucid glass open to the stairs giving light to the bathrooms.

The attic does not occupy the whole floor, so in the bedrooms downstairs you can see the pitched ceiling in wood.

rehabilitacion casa santiago detalle dormitorio

rehabilitacion casa santiago dormitorio estructura madera ventana carpiteria azul

rehabilitacion casa santiago dormitorio estructura madera ventana carpiteria azul

rehabilitacion casa santiago patio madera exterior cristalera escalones cubierta ecologica

rehabilitacion casa santiago patio madera exterior cristalera escalones cubierta ecologica

rehabilitacion casa santiago baño marmol blanco azulejo gris

rehabilitacion casa santiago baño marmol blanco azulejo gris ducha

rehabilitacion casa santiago pasillo armarios

rehabilitacion casa santiago baño color rojo

rehabilitacion casa santiago rincon lectura ventana madera color azul

rehabilitacion casa santiago rincon lectura ventana madera color azul

Photos from 7cero